Thursday, October 7, 2010

Merokok, cara untuk bersosial?

I'm very bad at socializing with other people, especially MEN.

I find that it is extremely hard to get along with extremely typical straight men. Let me define what is "extremely typical straight men" for you, which you can't find it in Wikipedia. It can be defined as lelaki2 yang jantan habis with a typical classic straight man's habit such as smoking, enjoy watching and playing football; football fan to be exact (oh hell they really crazy about Chelsea MU Liverpool Arsenal thingy), like to tease beautiful sexy hot woman that cross by, like to be in group rather than alone (and kinda like to make noise too) and so forth.

Now, I don't wanna question about other qualities of a typical straight man which obviously I don't have 'em. I just wanna touch about how smoking can actually become an effective way of socializing.

Haisy susah betul nak spiking ni. Ok korang perasan tak time lepak kat kedai mamak, apa yang korang perasan? Banyak bulu? Bulu lebat? No, bukan tu saya maksudkan. Korang akan perasan ramai lelaki suka lepak di kedai mamak. Betul tak? well korang perasan apa dorang buat?

Satu of course la dorang makan kan, kalau tak makan pun paling2 minum. And if all of you notice, paling kurang mesti ada salah seorang tu merokok, bukan seorang selalunya, mesti ramai la dalam kelompok tu, mesti ada yang merokok.

Now, my theory is, merokok adalah cara untuk bersosial (Ok saintis sosial, boleh buat research proposal untuk buktikan my stupid theory ni) Sebabnya? kalau anda perasan, orang yang merokok tu mesti have something in common with other smokers. Minat bola, minat sama hot chicks sahaja padahal tengok muka dorang, tu nenek kebayan pun pengsan. Dengan rokok ni la para jantan sejati boleh bersosial.

"Bro, ada lighter tak?" selalu mesti ada orang yang tak dikenali approach anda dengan meminta lighter. Kalau anda perokok, mesti anda ada lighter kan? Ok then bagi la pinjam lighter. Pastu merokok la dia dgn anda sekali. Time merokok tu la dari strangers, terus boleh bersembang2 panjang, then terus boleh bertukar jadi geng.


Memula mintak lighter, lama2 jadi geng. (Photo taken from here)

Then ada certain orang tu, disebabkan sangat kaya or sangat bodoh , selalu sponsor orang rokok. Dari sini la, orang yang selalu supply rokok ni dikenali dan disenangi ramai (dan ditinggalkan bila dia kering). Bayangkan, Setiap hari sponsor 3 batang rokok. Sebulan dah 90 batang (4 kotak setengah). Patut lah kawan2 suka berkawan dengan dengan dia kan? Nah, dari sini lah rokok tu berfungsi untuk merancakkan aktiviti sosial antara rakan.

Di tempat kerja mahupun di IPT, mesti ada suatu masa dimana kebanyakan lelaki akan keluar untuk berehat. Bagi perokok yang sihat, mereka akan kerap keluar walaupun bukan waktu rehat. Biasanya, mesti keluar secara berjemaah. Pergi tandas. Time ni la mereka bersosial di mana masing2 akan berborak kosong. Can you see how it works?


Not only effective among men, but also with women. (Courtesy of Huffingtonpost.com)

Perokok juga ada persamaan iaitu mereka merokok. So maybe ada masa bila mereka berkumpul, mereka akan membincangkan isu2 semasa berkenaan rokok seperti harga rokok naik jadi RM 10 sekarang. Selain tu, mereka juga mungkin menyuarakan rasa tak puas hati sebab kerajaan letak gambar hodoh depan kotak rokok, rokok mana sedap, berapa batang sehari, bila start merokok, bini duk komplen, 'barang' xleh naik, dada sakit, kawan mati kena sakit jantung dan kanser paru2 and so on. Wow, it seems that plenty of stories that they can share.


Isu2 yang mungkin boleh dibincangkan sewaktu merokok (Curik gambar ni dari Momoque's)

So cane ni, aku kena merokok untuk bersosial ke? huhuhu susah la, seriously. Aku rasa macam ada satu gap antara aku dengan orang yang merokok. Okay perokok biasanya adalah peminat bola sepak dan tak semestinya peminat bola sepak adalah perokok. Biasanya kalau certain non-smokers tu boleh get along very well with smokers, they must be somehow like football. true or not? Tapi aku tak minat bola, so technically speaking, I have no point to socialize with smokers cause we don't have anything in common.

Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu....... (T_T) I really need male companions...By mean, extremely straight male companions.


Perghh, stylo dowh... (Gambar ambek dari republicreport.com)


Kau ade??? (Courtesy of Aduka5)

6 comments:

Pejabregas said...

ak da tlg jwb da ko punye persoalan ni kat ak nyer blog..

Kisaran Ais Batu Campur said...

ada org tu ckp...merokok tu smpai ke tua pon blh sihat...teringat dia berdebat ngn ktaorg time public speaking..ahhaha

Anonymous said...

belajar menerima kehidupan sosial org lain....

SePuLaH said...

Afzal: tengkiu tolong jawab...huhuhu

SePuLaH said...

Robinson:

Mana orang tu mari saya ajar dia...hehehe

SePuLaH said...

Anonymous:

Ok...So nak kena merokok la ni?

???('_')???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...