Friday, April 23, 2010

Biasiswa dan ORANG DALAM...

Sejak di bagku sekolah rendah lagi, aku tidak pernah mendapat apa-apa bantuan biasiswa ataupun zakat atau apa-apa saja bantuan kewangan daripada kerajaan mahupun swasta. Kadang-kadang tu merungut juga, cemburu pun ada sebab kawan-kawan ramai dapat biasiswa. Ada yang bernasib baik dapat biasiswa Petronas, Beribu-ribu setahun. Jelesnya...

Namun sekarang aku sedar, keluarga aku masih mampu menyara aku. Ramai lagi insan di luar sana yang memerlukan bantuan kewangan seperti ini. So buat apa mau cemburu kan? Biar la mereka dapat biasiswa tu, mereka berhak mendapatnya.

Namun dalam ramai-ramai tu, ada juga segelintir yang aku lihat, nak kata miskin, handphone n-gage (ketika itu siapa ada handphone tu kira anak orang kaya lah), pakai perfume mahal, baju branded, tup tap dapat biasiswa pelajar miskin. Apa kes? Selidik punya selidik, parents sebenarnya ada business cuma tidak mengisytiharkan business mereka. So, anak yang kaya ni dapat lah. Kononnya pendapatan bawah RM 700, padahal...

Memula memang cemburu gila babi sebab tak pernah dapat, malah aku rasa aku lagi layak dapat biasiswa tu. Tapi fikir balik, apa kata kalau ada yang lebih miskin daripada budak yang ada Nokia n-gage ni, tapi tak dapat bantuan kewangan tu? Bukankah budak yang ada n-gage ni zalim? Dia telah menyekat peluang mereka yang lebih berhak menerima bantuan tersebut.

Sama juga time di universiti ni. Ada juga orang kaya yang tidak sedar diri yang memohon bantuan zakat. For what? Dah lah kaya, ambil PTPTN lagi, rumah berapa bijik. Kesian bila ada orang yang sepatutnya berhak dapat tapi tak dapat kerana adanya mereka-mereka ni.

The same thing goes to those who masuk universiti atau mendapat biasiswa menggunakan orang dalam. Bagi aku itu adalah perbuatan yang amat keji, jijik dan kotor, because last time, my SPM result was so-so la (7A's). Then I applied for Asasi UIA. The same goes to my friend as well but frankly speaking he got lower than me.

All of a sudden, he got the offer while I don't. Why? because he uses orang dalam. In terms of qualification, I dare to say that I'm far qualified than him. Such a jerk. But I don't blame him cause he's such a spoil kid. Hahaha

Tengok lah sejauh mana kamu boleh hidup dengan menindas orang dan hidup dengan bantuan ORANG DALAM sampai mati. (Apa-apa saja lah janji kamu bahagia)

Lalalalala~ (^^,)

6 comments:

Chénson said...

Relax~ Stay tune on BiasiswaScholarship.com :)

-[b|0|y]- said...

sabar pulah...
that's exactly what i feel b4...
kau tau kan sa dpt scholar time sem 3? which means, 2 sem b4 that, i used my own simpanan... sebab awal2 sa da declare sa mmg x mau buat pinjaman ma P***N... no offense but i feel like killing myself if i buat pinjaman... duh~

i've applied for the same scholar twice!!! and sorry to say, the last one mmg ada org dalam... but she said the only thing she could help is to ensure my application sampai di tmpt org yg akan buat final pilihan... itu saja... sama ada dia pilih or tidak, terpulang... yala, kalo kena tapis awal2... sah2 la x dapat... wlupun time tu:
1. sa layak dari segi pendapatan family(gaji blum naik lg~)
2. result sa 10A!!(kambang~)
3. ko-k sa... well u know kn?

so i know how u guys feel and i'm sorry for that...i know the feel of being kicked out when u know u deserved better...

ada byk lg mo komen pasal entry kau ni... tp busy la skrg...

SePuLaH said...

Haha guna orang dalam untuk hantar borang is different than guna orang dalam untuk dapatkan tawaran. Huhu No prob la since my tuition fee is just RM 500 + hostel RM 420, my PTPTN is fairly enough for the whole semester, without my mum send me money (With tight budget). But if I got one, it will be great. Huhuhu

-[b|0|y]- said...

whatever it is...
the guilt is still there...
tp maybe rezeki masing2 kan?

Anonymous said...

i bumped into your blog after i googled on 'biasiswa and orang dalam'.Reason saya googled sbb I happened to know this guy. He secured a scholarship from MARA to do his MSc. Then the following year dia dapat buat another MSc.again with MARA scholarship. So dia dpt 2 different MSc with MARA scholarship dua dua...omg memang pissed off saya ;(

SePuLaH said...

Chenson:

Nice Ads...Thanks

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...