Wednesday, October 8, 2008

Labuan?Dekat dengan Sarawak atau dekat dengan gunung?

Maaf. Mungkin ada yang merasa muak atau bosan kerana aku sering mengajukan mengenai isu begini. Namun, inilah perkara yang turut membosankan aku. Mungkin aku yang terlalu sensitif. Entahlah...

Selepas hari raya yang lalu, aku pun bawa la sedikit buah tangan iaitu coklat Kises (imported from USA), then I distribute to the whole class. Then, ada lah yang ringan mulut bertanya "Eh, you pergi Langkawi ker?" (Langkawi?Hmmm..mungkin tahun depan la aku pergi sana)

'Oi, aku beli di Labuan la. Aku beli atas pokok!' Bentakku dalam hati. Why?Apa,mereka ingat kat Langkawi sahaja ada duty-free?Anyway, aku tak ambil hati pun mengenai perkara ni. Just as an introduction...Hehehe...Continue reading.

Everytime I tell about my hometown, Labuan to my friends, some of them respond interestingly. They will show that they are amazed by my story. But some of those "modern" people, they will give a highly negative respond, which what I believe, they want to say "BOOO...Labuan.Mundur, katak bawah tempurung..Ape ade kat Labuan tu?"

Let me tell you this. Siapa yang katak bawah tempurung sebenarnya?

When I asked several people from semenanjung about Labuan, they will ask me back, dengan penuh keyakinan "Hei, Labuan.Dekat dengan Sarawak kan?" or "Labuan...Hm...Kat gunung eh?"

HELLO!!! Labuan is a Federal Territory (Wilayah Persekutuan) since 16 April 1984 and it is AN ISLAND NEAR SABAH!!!

Tak kisah la kalau tak ingat tarikh pun. At least, tau lah bahawa Labuan merupakan sebuah pulau bebas cukai, sebuah wilayah persekutuan, berdekatan dengan Sabah.

Sebut saja pasal pulau, mesti mereka terfikir "Eh, kat situ ade kemudahan air ke?Ade pos laju?" Whatever!!!Dah bosan melayan. Mungkin, subjek sejarah dan geografi perlu diajar dengan lebih detail lagi di sekolah.

Pernah berlaku alkisah mengenai seorang pelajar semenanjung yang di hantar ke UMS KAL (Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan). Dengar khabar, setelah dapat tahu ditawarkan ke situ, dia pun, apa lagi.Dengan penuh keyakinan, dia siapkan bekalan seperti sundries dan makanan ringan untuk setahun disebabkan kecetekan pengetahuan mengenai Labuan dan juga pandangan kolot yang telah ditanam dalam kepala hotaknya sejak dari azali lagi.

Nampaknya, masih terdapat jurang yang besar antara Borneo dan Semenanjung. Please, somebody, sociologist, or anybody who are expert in this field. Dapatkan penyelesaian.

Aku tak mahu dan tak rela orang borneo diperkotakkatikkan atau diperkecilkan (walaupun labuan sememangnya kecil)...

Peace..No offence.kikikih...
(^^,)/

3 comments:

Anonymous said...

ya bnr tu.. dorg ni mmg perlu d bimbing.. aku lg la.. ada sorg ppn ni tnya aku tgl mn.. aku jwb labuan.. pastu ia jwb ngan knfident labuan sebelah brunei kn.. adeh.. ppn ni sengal k apa.. huhu

~|r|a|n|d|y|~ said...

1st of all...
cuak?what do u mean by that?
cuak bkn takut ka??
neway... ak amat bersyukur sebab majoriti budak2 kos ak taw labuan free duty, labuan is FT and negeri yg plg dekat dgn labuan is sabah....
and lucky ada la jg yg da pernah p labuan...
so walaupun sa org KK, tp since labuan pernah jd my 2nd home... ndak jugala rasa panas bila dlm keadaan mcm ni...
only 1 thing yg buat ak nda selesa... why must they assume kita ni kaya?
damn!!!

Maryannie Mieming said...

biasa la otak org semenanjung..
mereng x bertempat...
sedangkan KK pun di anggap hutan dan kenderaan utama adalah tongkang, inikan lg Labuan...
i even pernah jerkah a gurl from Kedah yg memperlekehkan KK...
i said "kalo hg nak taw, KK tu lg maju dr aloq staq..aloq staq tu xdak apa yg nak d tgk...suma pun low class..ade ke butik levi's kat aloq staq?...MNG?..Adidas?..PDI?..Nicole?..Guess..."...hambek ko~...

sori kerana agak emo..hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...