Tuesday, May 4, 2010

Kes budak 15 tahun mati di tembak polis

Huh aku baru tahu cerita ni. Alahai nampak sangat jarang membaca akhbar. Pertamanya, takziah buat keluarga arwah. semoga roh budak itu dicucuri rahmatNya.

Saya tidak layak memberikan komen panjang berjela kerana hakikatnya saya tidak berada di tempat kejadian, saya tidak tahu pun mana satu cerita benar, dan mana satu salah.

Namun ada satu perkara yang saya rasa kita semua patut ambil iktibar.

KAWAL ANAK KITA, DIDIK MEREKA SEBAIK-BAIKNYA

Ya, itulah pengajaran yang kita patut ambil. Saya ingin bertanya kepada anda semua (cewah macam motivator pulak), mana lebih banyak; Kanak-kanak memandu tanpa lesen atau kanak-kanak ditembak mati polis? nah of course lah kes kanak-kanak memandu tanpa lesen lebih banyak kan? Maka perkara itu yang kita harus cegah.

(Tidak merujuk kepada keluarga mangsa) Pelik dan hairan ada segelintir ibu bapa membenarkan anak-anak mereka memandu kereta atau membonceng motosikal walhal belum memiliki lesen. Lagi teruk, seperti post saya sebelum ni, ada ibu bapa yang tidak hiraukan keselamatan anak-anak mereka semasa membonceng motosikal atau membawa kereta.

When I was young (actually till now) I'm never allowed to ride a motorcycle, or drive a car. NEVER! Even baru start enjin pun my mum dah menjerit dari jauh.

Kalau anak degil dan tidak mendengar kata, sembunyikanlah kunci tersebut sebaik-baiknya. Saya ingin bertanya kepada ibu bapa di luar sana, adakah anda berbuat demikian? Atau pada hemat anda anak anda baik2 belaka? Adakah anda menyemak dalam telefon bimbit mereka ada video apa dalam tu? Dalam almari mereka apa yang mereka sembunyikan?

Anak-anak masih mentah. Tidak tahu berfikir dengan baik sebab tu lah ibu bapa yang perlu kawal anak sebaik-baiknya. Undang-undang? Mana mereka tahu. Saya yang sudah dewasa pun tidak arif.

Memanglah kita tidak boleh kawal anak kita 24 jam tapi fikir sejenak, apa yang telah anda lakukan untuk mendidik anak? Anda memberi contoh yang baik buat anak-anak anda?


* mati aku lepas ni mesti ada komen kata "kau ingat kau baik sangat?" hahaha apa2 aje lah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...