Sunday, October 18, 2009

Mencegah virus membolosi komputer anda...

Lappy anda ber virus? Wah, mesti anda tension atau stress apabila melihat dokumen yang anda simpan hilang, lagi-lagi bila due date nya hari ini atau esok.
MySpace

"Huh, saya dah update anti-virus. Kaspersky 2020 gitew..." Oh no, itu tidak cukup "Confident betul kaw lappy kaw xkena virus"

No, that's a total myth. Everyday people are creating new virus in all over the world. Dan anda pun sudah kenal beberapa "ekor' virus seperti Trojan Horse, Virus Air (Terkenal juga, tapi hanya di Kolej Matrikulasi Labuan) dan sebagainya. Update semata-mata tidak cukup, sayang...

Sepanjang 1 tahun lebih aku menggunakan laptop, belum sekali pun my laptop dijangkiti virus (daripada pendrive) sebab saya tahu bagaimana cara untuk mencegah virus daripada membolosi laptopku yang suci murni ini. Cewah...Hebat la konon.

Biar saya kongsikan kepada anda semua.

Actually, virus tak boleh hidup dengan sendirinya. Ia memerlukan agen untuk membolehkannya penetrate ke dalam system komputer anda.

Autorun tu sebenarnya bukan virus, tapi itulah syaitan yang membenarkan virus tu masuk ke komputer. Autorun ni juga untuk membantu menggerakkan sesuatu program.

Uh, abaikan. Baik I terangkan cara mengelakkan laptop anda diserang virus.

Apabila anda membuka pendrive atau external hardisk, sila pastikan anda tidak double klik pada ikon. Sila klik pada bahagian tepi (kiri) atau right klik pada ikon>explore.


Bahagian kiri dalam windows Vista. Windows XP tiada ya...


Hah, kalau windows XP boleh buat macam ni atau klik ikon folder di bahagian atas. Ikon di sebelah kiri akan keluar.


Ada la yang expert komputer tidak bersetuju dengan cara ni. Dorang cakap la, virus tetap akan masuk. Huh, kaw ingat kaw terer sangat la? Suka hati kaw la, xmau ikut sudah...

File anda hilang? Jangan khuatir, ada dalam pendrive tu sebenarnya, Nak tahu caranya? Sila ikut step dibawah.


Klik tools>folder options...>View>(Klik pada show hidden files and folders dan pastikan pada hide operating system files tidak bertanda-klik yes)
Maka, file anda yang hilang itu akan appear. Kalau laptop anda tidak mampu mengeluarkan file yang hidden, maksudnya laptop anda sudah tenat(dijangkiti virus)...Huhuhu...Belilah laptop baru,ok tipu je. Anda rujuklah pada yang pakar.

AMARAN KERAS: jangan double klik pada ikon.


JANGAN double klik.


Insya-Allah, laptop anda selamaaat...

Selamat menchoba...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...